Вчені створили рослину, здатну поглинати з атмосфери в 20 разів більше СО2

Поділитися посиланням:

Вчені створили рослину, здатну поглинати з атмосфери в 20 разів більше СО2, Фото pixabay.com Вчені з Каліфорнійського інституту Солка вже кілька років експериментують з новою технологією генетичної модифікації, яка дозволить рослинам поглинати в 20 разів більше вуглекислого газу, ніж раніше, пише Tecnoblog.

Дослідники вважають, що ці результати можуть застосовуватися до товарних культур у масштабах, який може реально вплинути на зміну клімату.

Суть генетичної модифікації – в істотно збільшеній кореневій системі. Вуглець зберігається в коренях у вигляді складних вуглеводів, які майже не руйнуються грунтовими мікробами. Отже, ці вуглеводи є більш стабільними. В основі методу лежить ідея, що більш глибока коренева система зберігає вуглець під землею, а не в атмосфері.

Рослини планети і зараз поглинають вуглекислий газ, але вони вже не справляються з обсягами, які продукує людство, відзначає ресурс. В даний час в усьому світі в атмосферу щороку викидається 37 млрд тонн CO2, але вся рослинність планети здатна поглинути тільки половину цього вуглекислого газу.

Розробка Інституту Солка може змінити ситуацію.

«Ми не намагаємося змусити рослини робити те, що вони зазвичай не роблять, ми просто змінюємо біохімію, – каже біолог Вольфганг Буш, один з авторів роботи. – Ми намагаємося підвищити ефективність. Тоді ми зможемо використовувати ці рослини для пом'якшення наслідків зміни клімату».

«Все, що нам потрібно, це зробити рослини приблизно на 2% ефективніштит в поглинанні вуглецю, ніж зараз, і ми можемо здійснити глобальні зміни», – каже інший автор дослідження, біолог Джоан Чорі.

В якості тестової рослини Буш і Чорі використовували звичайний крес-салат. Вони експериментували з гормоном «ауксин», який контролює форму кореневої системи.

І тепер дослідники вміють визначати розмір і напрямок росту коренів у своїх тестових рослин. Оскільки ген EXOCYST70A3 присутній у всіх рослинах, тому дослідження є широко масштабованими і їх результати можуть бути застосовані практично для всіх культур, які вирощуютьс в світі. Інститут Солка має намір провести експерименти з кукурудзою, соєю, рисом, пшеницею, бавовною та ріпаком.